Petrovy nádrže – PRSTNÁ

Rybníky jsou pojmenovány na počest Petra Mohra, který se v průběhu jejich stavby smrtelně zranil. Rybniční sou­stava je průtočná a je napájena říčkou Šotkůvkou, která pramení v Polsku, protéká Prstnou, aby se vrá­tila zpět na polské území, kde ústí zprava do Olše. 

Rybniční soustava „Petrovy nádrže“ je využívána ke sportovnímu rybolovu členy rybářské organizace. Je tvořena 4 rybníky o celkové výměře 4,8 ha. Průměrná návštěvnost tohoto revíru je 3.500 rybářů za rok. V zimním období je na tomto revíru prováděn lov vysazených pstruhů duhových a sivenů amerických pod ledem tzv. „na dírkách“. Je to velmi oblíbený způsob lovu v době, kdy jsou rybníky zamrzlé. Roční úlovky rybářů obsahují tyto druhy ryb: kapr, lín, štika, candát, karas, amur, pstruh duhový, siven, okoun, cejn a plotice. Průměrně se uloví ročně 850 ks kaprů a 700 ks pstruhů a sivenů, což představuje včetně ostatních ryb roční úlovek 1.800 kg.

Rybníky jako významný krajinotvorný prvek patří k dokreslení vzhledu obce, slouží jako zásobárna vody a také k rybářskému obhospodařování. V naší obci převážnou část rybníků obhospodařuji členové Českého rybářského svazu místní organizace Karviná se sídlem v Petrovicích u Karviné.

Zbiorniki wodne Petra – PRSTNÁ

 Stawy zostały nazwane na cześć Petra Mohra, który został śmiertelnie ranny podczas ich budowy. System stawów jest przepływowy i zasilany przez rzekę Šotkůvka, która wypływa z Polski, przepływa przez Prstnou, aby powrócić na terytorium Polski, skąd wpływa z prawej strony do Olzy

„Zbiorniki wodne Petra” to system stawów wykorzystywany przez członków organizacji rybackich do połowów sportowych. Składa się z 4 stawów o łącznej powierzchni 4,8 ha. Średnia frekwencja na tym obszarze wynosi 3500 rybaków rocznie. Zimą na tym obszarze łowi się pstrąga tęczowego i lipienia amerykańskiego za pomocą „wędkarstwa podlodowego”. Jest to bardzo popularny sposób łowienia w czasach, gdy stawy są zamarznięte. Roczne połowy rybaków obejmują następujące gatunki ryb: karpia, lina, szczupaka, sandacza, karasia, karpia trawnego, pstrąga tęczowego, lipienia, okonia, leszcza i płocia. Średnio łowi się rocznie 850 karpi i 700 pstrągów i lipieni, co łącznie z innymi rybami stanowi roczny połów 1800 kg.

Stawy, jako ważny element krajobrazowy, dopełnieniają wygląd gminy. Ponadto służą jako rezerwuar wody, a także do zarządzania rybołówstwem. W naszej gminie większością stawów zarządzają członkowie Czeskiego Związku Rybackiego lokalnej organizacji Karviná z siedzibą w Petrovicach u Karviné.

Peter’s ponds – PRSTNÁ

The ponds are named in honour of Petr Mohr, who was mortally injured during their construction. The pond system is flowing and is fed by the river Šotkůvka, which originates in Poland, flows through Prstná to return to Polish territory, where it flows from the right into Olše.

„Peter’s ponds“ is a pond system is used for sport fishing by members of the fishing organization. It consists of 4 ponds with a total area of ​​4.8 ha. The average attendance of this area is 3,500 fishermen per year. In the winter, planted rainbow trout and American grayling under ice, so-called „ice-fishing“ are fished in this area.  It is a very popular way of fishing at a time when ponds are frozen. Fishermen ‚s annual catches include the following fish species: carp, tench, pike, zander, crucian carp, grass carp, rainbow trout, grayling, perch, bream and roach. On average, 850 carp and 700 trout and grayling are caught annually, which, including other fish, represents an annual catch of 1,800 kg.

Ponds as an important landscape element belong to the completion of the appearance of the village, they serve as a reservoir of water and also for fisheries management. In our village, most of the ponds are managed by members of the Czech Fishermen’s Association of the local organization Karviná, based in Petrovice u Karviné.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *