Kaple sv. Jana Nepomuckého – ZÁVADA

Kaple sv. Jana Nepomuckého je kulturní památkou. Jedná se o drobnou pololidovou stavbu obdélníkového půdorysu s půlkruhovým závěrem, v průčelí se čtyřhrannou věžičkou. Fasádu člení vysoké pilastry, které zdobí věž a trojúhelníkový štít. Písemný doklad o založení kapličky neexistuje. Pravděpodobně se začala stavět v roce 1860 a předpokládá se, že byla dokončena v roce 1862. Původně byla kaplička zasvěcená sv. Marii, kdy a proč došlo ke změně jejího patrona, kterým je sv. Jan Nepomucký, se nepodařilo zjistit. V roce 1996 se za spolupráce obce Petrovice u Karviné a Římskokatolické farnosti uskutečnila generální oprava kapličky. Byly provedeny restaurátorské práce na oltáři, oltářním obraze, sochách i kříži. Byl také osazen novými lavicemi a byla provedena generální oprava elektrických rozvodů. V kapličce se v minulosti zvonilo v poledne, večer Anděl Páně a také při úmrtí občana Závady. Tato tradice se zachovala až do dnešní doby, denně oznamuje zvon poledne a zvoní se i při úmrtí člověka ze Závady.

Kaplica św. Jana Nepomucena – ZÁVADA

Kaplica św. Jana Nepomucena jest zabytkiem kultury. Jest to niewielki budynek w stylu pół-ludowym o planie prostokąta i półkolistym końcu, z kwadratową wieżyczką na fasadzie. Fasada podzielona jest wysokimi pilastrami, ozdobionymi wieżą i trójkątnym szczytem. Brak pisemnego dowodu założenia kaplicy. Budowę prawdopodobnie rozpoczęto w 1860 r. i ukończono w 1862 r. Pierwotnie kaplica była poświęcona Najświętszej Marii Pannie. Kiedy i dlaczego nastąpiła zmiana jej patrona, którym został św. Jan Nepomucena, nie udało się stwierdzić. W 1996 r., przy współpracy gminy Petrovice u Karviné i parafii rzymskokatolickiej, dokonano generalnego remontu kaplicy. Prace konserwatorskie przeprowadzono na ołtarzu, obrazie w ołtarzu, posągach i krzyżach. Został również wyposażony w nowe ławki, oraz przewody elektryczne zostały odnowione. W przeszłości kaplica dzwoniła w południe, wieczorem zaś na Anioł Pański, a także przy śmierci obywatela Závady. Owa tradycja została zachowana do dnia dzisiejszego, każdego dnia ogłasza dzwon południe i śmierć obywatela Závady.

Chapel of St. John of Nepomuk – ZÁVADA

Chapel of St. John of Nepomuk is a cultural monument. It is a  small semi-folk building with a rectangular floor plan and a semicircular end, with a square turret in the façade. The facade is divided by high pilasters, which are decorated with a tower and a triangular gable. There is no written proof of the foundation of the chapel. Construction probably began in 1860 and is believed to have been completed in 1862. Originally, the chapel was dedicated to St. Mary, when and why there was a change in her patron, which is St. John of Nepomuk, could not be determined. In 1996, with the cooperation of the Municipality of Petrovice u Karviné and the Roman Catholic parish, a general overhaul of the chapel took place. Restoration work was carried out on the altar, altarpiece, statues and crosses. It was also fitted with new benches and the electrical wiring was overhauled. In the past, the chapel rang at noon, in the evening the Angel of the Lord and also at the death of the citizen of Závada. This tradition has been preserved to this day, it announces the noon bell every day and it rings even when a person from Závada dies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *