Lazecká remíza, Heřmanský stav – Odra – Poolší – ZÁVADA

Lazecká remíza je zbytek lužního lesa navazující na rybniční soustavu v Karviné-Starém Městě. Jeho stáří se pohybuje kolem 180 let a nachází se zde až 200 let staré duby. Lužní les patří k druhově nejrozmanitějším ekosystémům u nás.

Hlavním znakem lužního lesa je přítomnost velkého množství podzemní vody v jeho blízkosti. Díky tomu je zde podmáčená půda, která vyhovuje vlhkomilným rostlinám i živočichům. Panují zde i velmi příznivé teplotní podmínky, které umožňují dlouhé vegetační období rostlin.

Toto území se pro svou přírodní hodnotu a různorodost stalo součástí evropsky významné lokality Karvinské rybníky a také bylo českou ornitologickou společností zahrnuto do významných ptačích území IBA, nařízením vlády pak bylo zařazeno do ptačí oblasti Heřmanský stav – Odra – Poolší.

Lazecká remíza, Heřmanský stav – Odra – Poolší – ZÁVADA

Lazecká remíza to pozostała część lasu zalewowego połączona ze systemem stawów w Karwinie-Starym Mieście. Szacuje się, iż jego wiek wynosi około 180 lat, a wiek dębów ponad 200 lat. Las zalewowy jest jednym z najbardziej zróżnicowanych gatunkowo ekosystemów w naszym kraju.

Główną cechą lasu zalewowego jest obecność w jego pobliżu dużej ilości wód gruntowych, dzięki którym znajduje się tutaj podmokła gleba, która pasuje do kochających wilgoć roślin i zwierząt. Istnieją również bardzo korzystne warunki temperaturowe, które pozwalają na długi sezon wegetacyjny roślin.

Ze względu na swoją naturalną wartość i różnorodność teren ten został częścią znaczącego europejskiego obszaru stawów karwińskich. Również Czeskie Towarzystwo Ornitologiczne zaliczyło go do ważnych obszarów ptaków IBA. Ponadto na mocy dekretu rządowego został włączony także do obszaru ptaków nazwanego Heřmanský stav – Odra – Poolší.

Lazecká remíza, Heřmanský stav – Odra – Poolší – ZÁVADA

Lazecká remíza is the rest of the floodplain forest connected to the pond system in Karviná-Staré Město. Its age is around 180 years and there are up to 200 years old oaks. The floodplain forest is one of the most species-diverse ecosystems in our country.

The main feature of floodplain forest is the presence of a large amount of groundwater in its vicinity. Thanks to this, there is a waterlogged soil that suits moisture-loving plants and animals. There are also very favourable temperature conditions, which allow a long growing season of plants.

Due to its natural value and diversity, this area has become part of the European significant locality of the ponds of Karviná and also the Czech Ornithological Society included it in important bird areas of the IBA, moreover, by a government decree, it was included in the bird area of Heřmanský stav – Odra – Poolší.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *